maandag 5 december 2011
Aftrap Creatief Leiderschap Programma
Naam opdrachtgever:
NHTV Hogeschool Breda, Sandra van Lohuizen (coördinator Kenniscentrum LPM).
Opdracht en verantwoordelijkheid daarbinnen:
Samen met een mede 3e jaars student het Creatief Leiderschap programma, van de huidige 2e jaars studenten opzetten en vormgeven, door middel van opdracht en bedrijfsbezoeken.
Verloop opdracht:
Sinds begin dit schooljaar loop ik stage bij Libéma, op het hoofdkantoor in Rosmalen. Libéma is exploitant van beursaccommodaties, vakantieparken en attractieparken. Met deze laatste tak wilde de NHTV, de studenten laten kennis maken door middel van een bedrijfsbezoek en benchmark opdracht. Safaripark Beekse Bergen werd als locatie gekozen voor de aftrap van dit programma. Beekse Bergen is aangesloten bij Libéma. Vanuit Libéma heb ik de zaken geregeld, die belangrijk waren door deze dag. O.a de juiste contactpersonen benaderen (manager P & O bij Libéma, vestigingsmanager van Safaripark). Mijn medestudent heeft alle zaken geregeld binnen de NHTV. 30 november heeft de aftrap plaatsgevonden op Safaripark Beekse Bergen. Voorafgaand is er een handleiding gemaakt, is er een benchmark opdracht geformuleerd en is er een programma opgesteld.
Ontwikkelde competenties:
Creativiteit, Innovativiteit, Plannen en Organiseren, Schriftelijke Communicatie, Verbeeldingskracht.
Competentie: Creativiteit
Situatie
De huidige 2e jaars studenten hebben een nieuw traject gekregen voor praktijkgerichte opdrachten, genaamd Creatief Leiderschap.
Taak
Creatief Leiderschap programma samenstellen voor de 2e jaars studenten.
Aanpak
Ik ben vanuit school, Sandra van Lohuizen, benaderd om samen met een mede 3e jaars student het nieuwe praktijk programma van de 2e jaars studenten vorm te geven/ te ontwikkelen. Aangezien Libéma een groot vrijetijdsbedrijf is, die diverse vrijetijdslocaties onder haar hoede heeft, is het voor de LPM studenten het perfecte bedrijf om nader kennis mee te maken. Er is gekozen om de aftrap van dit programma te laten plaatsvinden bij Safaripark Beekse Bergen. Ik heb hierbij de belangrijkste mensen benaderd, om het programma te laten plaatsvinden. Het programma en de opdracht moest diverse invalshoeken hebben, zodat beide partijen er wat aan hadden. De opdracht diende aan de ene kant om Libéma en Beekse Bergen beter te leren kennen, maar ook om te kijken naar welke waarden van Libéma terug kwamen in het park. In deze opdracht moesten ze gebruik maken van het 'touch point model'. Doel van de opdracht verbeterpunten voor het park en kijken naar de eigen belevenis.
Resultaat
De presentaties en de ideeën van de studenten, werden beoordeeld door de vestigingsmanager van Safaripark Beekse Bergen, Sjors van den Boogaard. Hij was zeer enthousiast over de goede en vernieuwende blik die de studenten hadden op het park. Hij nam de ideeën ook zeer serieus en gaat hier ook zeker aan de slag mee.
Terugblik
Ik zou zo weer meewerken aan nieuw programma, omdat het niet alleen de studenten waarvoor het bedoeld is helpt, maar ook ikzelf heb weer nieuwe inzichten en dingen geleerd, over het ontwikkelen van zo'n programma.
Competentie: Innovativiteit
Situatie
Het nieuwe traject voor de huidige tweedejaars, Creatief Leiderschap, moet een invulling krijgen.
Taak
Een leuk, interessant en vernieuwend programma samenstellen, voor de 2e jaars studenten.
Aanpak
Samen met een mede student, zijn we gaan brainstormen over het nieuwe pratijk programma voor de 2 jaars studenten. Hierbinnen hebben we gekeken, welke bedrijven hierin een rol konden spelen. Al gauw kwam Safaripark Beekse Bergen aanbod, omdat dit een bijzonder en vernieuwend park in zijn soort is. Dit vernieuwende aspect zou perfect aansluiten op het door ons ontwikkelde programma/opdracht. Ik zag hier dus mogelijkheden tot vernieuwing. Tevens hadden de studenten nog nooit een praktijkopdracht gedaan waarbij ze een benchmark opdracht moesten uitvoeren en waarvan de ideeen ook daadwerkelijk gebruikt zouden worden. Dit vonden wij een uiterst geschikt en vernieuwend idee, omdat de studenten zo op een andere manier naar de park gaan kijken. Dit kon echter ook risico's met zich meebrengen, aangezien de studenten wellicht de opdracht of juist het park niet leuk zouden vinden. Maar uiteindelijk viel het reuze mee en waren de studenten enthousiast. Ons vernieuwende idee is dus in de praktijk gebracht en gaat de komende jaren uitgevoerd worden.
Resultaat
Het doel is meer dan bereikt. Het was een unieke ervaring om zelf een praktijk programma samen te stellen, die daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden. Het is een mooi en vernieuwend geheel geworden, die goed aansluit op de opdrachten die gedaan moeten worden.
Terugblik
Ik ben blij hoe alles is verlopen. Het brainstormen over nieuwe ideeën ging goed en vlot. Het daadwerkelijk tot uitwerking brengen is ook goed verlopen. Ik zie geen verbeterpunten.
Competentie: Plannen en Organiseren
Situatie
Helemaal aan het begin, met de groep, heb ik het meest gepland & georganiseerd. Voor deze opdracht ben ik benaderd door Sandra van Lohuizen.
Taak
Mijn taken waren een planning maken voor de komende weken, om zo het CL-programma te maken. Hierin rekening houdende met voorbereiding en onverwachte zaken.
Aanpak
Ruim voordat het programma daadwerkelijk zou plaatsvinden heb ik tijd gepland, om zo een goede voorbereiding te hebben. Tevens zorgde dit ervoor dat we tussendoor tijd overhielden voor onverwachte zaken. Dit is erg belangrijk, zodat je op deze manier niet in de problemen komt. De taken hebben we onderling verdeeld. Het was mijn taak een dagschema te maken voor het openingsprogramma. In dit dag schema had ik rekening gehouden met onvoorziene zaken, zoals slecht weer en ziekte. Op deze manier heb ik het overzicht behouden. De documenten die we maakte bewaarde we via Dropbox. Hier kan iedereen terecht en is het de perfecte manier, om op verzoek van andere de benodigde informatie snel te vinden. Tussentijds had ik evaluatiemomenten ingepland in de planning. Indien er dingen onduidelijk waren, kon er bijgestuurd worden.
Resultaat
Het doel is bereikt. Doordat we alles goed heb gepland en georganiseerd, met name in het begin, is het een goed programma geworden. Zowel de studenten, als Sandra van Lohuizen waren erg tevreden.
Terugblik
Het vooraf tijd inplannen voor de voorbereiding en onvoorziene zaken is goed gegaan. Ik heb zelf een dagplanning gemaakt en rekening gehouden met zaken waarvoor ik noodzakelijk was. Ook dit is goed gegaan. Ik zie geen verbeterpunten.
Competentie: Schriftelijke communicatie
Situatie
De huidige 2e jaars studenten hebben een nieuw traject gekregen voor praktijkgerichte opdrachten, genaamd Creatief Leiderschap.
Taak
Een handleiding maken voor de studenten, die de leidraad vormt, voor hun praktijk programma.
Aanpak
Samen met mijn mede student heb ik de studiehandleiding gemaakt. Deze studiehandleiding is bedoeld voor alle 2 jaars LPM studenten. Het vormt voor hun de leidraad, voor het praktijk gedeelte. In deze handleiding komen o.a. terug: wat houd het programma precies in? Hoe is de uitvoering van het programma? Toekenning van de EC's, aftrap & werkveldorientatie bij Beekse Bergen en benchmark opdracht. Voor de opbouw van deze handleiding hebben we gebruik gemaakt van het AIDA-model. Allereerst hebben we de attentie van de studenten getrokken door het opvallende lettertype (in kleur) en de foto's op de voorpagina van de handleiding. Daarna kwam het inleidende woord waarin de interesse werd gewekt van de studenten. Hierin stond al een kleine hint over de invulling van het nieuwe programma ("Je waand je deze dag in een andere wereld"). Daarna werd het programma verder uitgelegd en verteld waarom het van belang is dat ze hieraan deelnemen. Ze krijgen hier tenslotte studiepunten voor, maar ze krijgen ook een unieke kans om op een andere manier kennis te maken met een gerenommeerd bedrijf. Aan het einde van deze handleiding stond een aanmeldingsformulier, doormiddel van de bovengenoemde punten hebben veel studenten zich aangemeld voor deze dag. De studenten zijn overgegaan tot actie.
* Boven deze competenties vind je een foto van de handleiding.
Resultaat
Het is een heldere en beknopte studiehandleiding geworden met een duidelijke structuur, waardoor de studenten alles makkelijk konden vinden. De informatie die er in staat is helder en heeft bij de 2e jaars studenten geen vragen opgeroepen.
Terugblik
Het was zeer leuk om een studiehandleiding te maken. Te meer omdat deze ook in gebruik werd genomen.
Competentie: Verbeeldingskracht
Situatie
Voorafgaand aan het bezoek aan Safaripark Beekse Bergen werd de studiehandleiding uitgereikt. De start van deze dag begon met een presentatie over Libéma en haar bedrijven.
Taak
Het achterliggende idee van Creatief Leiderschap duidelijk maken aan de studenten doormiddel van de studiehandleiding en uitleg van de opdracht. Zodat de studenten op deze manier een beeld krijgen, van wat er van hen verwacht wordt.
Aanpak
De studiehandleiding hebben we een twee weken voor dat het programma startte aan de studenten gegeven. Zo kregen de studenten een eerste indruk/beeld van het programma en de achterliggende gedachte. Hierdoor was het geen vaag idee meer toen het programma daadwerkelijk startte. Tijdens de aftrap, bij Safaripark Beekse Bergen heb ik alle studenten welkom geheten en míjn gevoel bij Libéma overgebracht/verteld aan de studenten. Bij deze korte presentatie heb ik gebruik gemaakt van een video waarin Libéma als bedrijf duidelijk naar voren kwam. Zo hebben de studenten een beeld gekregen van de mogelijkheden van Libéma. Hierin is rekening gehouden met de manier waarop de informatie werd overgebracht. Studenten houden nou eenmaal niet van lange verhalen, dus hebben we het vooral kort en krachtig gehouden.
Resultaat
Wij hebben op een duidelijke manier de opdracht weten uit te leggen. Hierbij hebben we enkele eigen ideeën over hoe de opdracht uit te voeren, verteld (bv kijk vooral door de ogen van een kritische consument en niet door de ogen van een klein kind). Na de presentatie en het bezoek aan het park, hadden de studenten een heel ander beeld van Libéma als bedrijf, maar ook van Beekse Bergen.
Terugblik
Het was een interactieve dag, waarbij de studenten hun kennis op het gebied van vrijetijdsbedrijven en beleving daarvan hebben vergroot. De dag was een succes en door gebruik te maken van verbeelding doormiddel van foto's en video wordt het veel leuker en interactiever.
Zie filmpje http://www.youtube.com/watch?v=LkDJCw8LRH4 voor een video verslag van deze dag (filmpje was helaas te groot om direct op mijn blog te zetten).
maandag 10 oktober 2011
Organisatie reünie basisschool
Naam opdrachtgever:
Basisschool 'De Hoeven' uit Beuningen.
Opdracht en verantwoordelijkheid daarbinnen:
Samen met een oud-klasgenoot uit groep 8 had ik het idee bedacht, om 10 jaar na het verlaten van de basisschool, een reünie te organiseren. Het was onze taak deze reünie te laten plaatsvinden en alle oud klasgenoten uit te nodigen voor deze leuke avond.
Verloop opdracht:
Tijdens de zomervakantie heb ik een oud-klasgenoot en tevens vriendin benaderd, om samen met mij de reünie van groep 8 te organiseren. Ze was erg enthousiast en zijn meteen aan de slag gegaan met het verzamelen van adresgegevens, telefoonnummers en e-mailadressen. Als eerste hadden we de mensen gevraagd naar hun interesse in een reünie, dit gaf ons meteen antwoord op de vraag: is er veel animo voor? Er kwamen veel enthousiaste berichten binnen, dat de mensen een reünie erg leuk zouden vinden. Vervolgens zijn we gaan kijken naar een geschikte datum en locatie.
Ontwikkelde competenties:
Creativiteit, Plannen en Organiseren, Probleemanalyse, Omgevingsbewustzijn.
Competentie: Creativiteit
Situatie
Ik heb een reünie georganiseerd voor 40 oud-klasgenoten van groep 8. Ik heb hiervoor samengewerkt met een oud-klasgenootje/vriendin. Op een middag 3 weken voor de reünie zaten we te brainstormen over de invulling van de avond. De mensen hadden erg enthousiast op de reunie georganiseerd, maar uiteindelijk kregen we maar weinig reacties van mensen die daadwerkelijk wilde komen.
Taak
Door vanuit verschillende invalshoeken naar de invulling van de avond te kijken en door een passende oplossing te zoeken voor de weinig aanmeldingen, zorgen dat de reünie doorgaat. Hierbij heb ik gebruik gemaakt van een aantal creatieve processen.
Aanpak
Tijdens de brainstormsessie heb ik verschillende ideeën op tafel gelegd over de invulling van de avond. We hebben hierbij gekeken vanuit twee invalshoeken, namelijk: 1. wat vinden wij zelf leuk? 2. Wat zouden de oud-klasgenoten leuk vinden? Bij het organiseren van een dergelijke reünie moet je rekening houden met beide en met name met de tweede. Want is van belang dat vooral de mensen die moeten komen, het erg naar hun zin hebben. Ik heb voor de oplossing van 'het weinig aanmeldingen probleem' gebruik gemaakt van 3 creatieve processen, namelijk: 1. probleemwaarneming (wat is het probleem nu eigenlijk?) 2. bedenken/zien van een oplossing (het 'aha moment' kregen we vrij snel na het bestuderen van het probleem) en 3. realiseren van de oplossing (het idee omzetten in de oplossing).
Resultaat
De reünie heeft een leuke invulling gekregen doordat we zijn uitgegaan van wat andere zouden willen (een leuke, ontspannen avond, zonder verplichtingen) Uiteindelijk zijn bijna alle oud-klasgenoten naar de reünie gekomen, dankzij het doorlopen van de 3 creatieve processen.
Terugblik
Het was enorm leuk en gezellig om je oud-klasgenoten na 10 jaar weer terug te zien. Vele van hen had ik al jaren niet meer gezien of gesproken. Het was een geslaagde reünie en wellicht over 10 jaar weer eentje, maar dan met partners en kinderen.
Competentie: Plannen en organiseren
Situatie
Helemaal aan het begin heb ik het meest gepland & georganiseerd, samen met mijn vriendin/mede-organisator. Deze opdracht heb ik samen met haar georganiseerd.
Taak
De hoofdtaken waren een planning maken, wanneer wat gedaan moest worden om de reünie mogelijk te maken. Hierin rekening houdende met voorbereiding en onverwachte zaken.
Aanpak
Ruim voordat de reünie daadwerkelijk zou plaatsvinden heb ik tijd gepland, om zo een goede voorbereiding te hebben. Er moest namelijk eerst gekeken worden wie er uitgenodigd moesten worden en waar die mensen nu wonen. Doordat we dit in begin al hadden geregeld, zorgde dit ervoor dat we tussendoor tijd overhielden voor onverwachte zaken. Dit was erg belangrijk. Op deze manier kwamen we niet in de problemen. De taken hebben we onderling verdeeld. Het was mijn taak alle adresgegevens op te zoeken, zodat we de uitnodigingen naar de juiste adressen konden sturen. Hierin had ik rekening gehouden met onvoorziene zaken, bijvoorbeeld als een adres niet te vinden was, dat ik via iemand het adres zou opvragen. Op deze manier heb ik het overzicht behouden. De documenten die we maakte (planning, uitnodiging, reservering zaal etc.) bewaarde we via Dropbox. Hier konden we beide terecht en is het de perfecte manier, om op verzoek van de ander de benodigde informatie snel te vinden. Tussentijds hadden we contact, zodat we indien nodig elkaar konden bijsturen.
Resultaat
Het doel is bereikt. Doordat we alles goed heb gepland en georganiseerd, met name in het begin, is het een leuke reünie geworden. Zowel de oud-klasgenoten, de oud-leraren en wij zelf vonden het een leerzame ervaring.
Terugblik
Het vooraf tijd inplannen voor de voorbereiding en onvoorziene zaken is goed gegaan. Ik heb zelf een planning gemaakt voor het verzamelen van de adressen en rekening gehouden met zaken waarvoor ik noodzakelijk was. Ook dit is goed gegaan. Ik zie geen verbeterpunten.
Competentie: Probleemanalyse
Situatie
Ik heb een reünie georganiseerd voor 40 oud-klasgenoten van groep 8. Ik heb hiervoor samengewerkt met een oud-klasgenootje/vriendin. Na het bekendmaken van de datum kregen we slechts 17 reacties van 40 mensen. Te weinig om de reünie door te laten gaan. Tevens kregen we vlak van te voren te horen dat locatie niet door kon gaan.
Taak
Het was eerst van belang een heldere probleemdefinitie te maken, namelijk: 1. hoe zorgen we ervoor dat mensen zich aanmelden en dat de reünie gewoon kan doorgaan? 2. hoe zorgen we ervoor dat we op korte termijn aan een nieuwe, geschikte locatie komen?
Ik had voor deze problemen verschillende oplossingen ingedachte, maar ik heb eerst voor- en nadelen afgewogen, om zo samen de juiste oplossing te kiezen.
Aanpak
Als eerste was het van belang een probleemdefinitie te maken (wat is een probleem? te weinig aanmeldingen en afmelding van locatie), maar vooral ook te kijken naar hoe we het konden oplossen. Nadat duidelijk was welke problemen we moesten oplossen, ben ik in actie gekomen. Ik had verschillende ideeën bedacht, namelijk: een nieuwe datum prikken, nieuwe uitnodigingen per post ipv per mail versturen, ouders van oud-klasgenoten erbij betrekken. Al deze ideeën hadden verschillende voor- en nadelen. Na overleg met mijn mede-organisator hebben we ervoor gekozen de uitnodiging persoonlijker te maken en deze te versturen per post ipv per e-mail. Dit was een stuk effectiever omdat er nu wel meer reacties binnen kwamen. Tevens heb ik via via nog een nieuwe locatie kunnen regelen.
Resultaat
Door eerst duidelijk te hebben wat het probleem is en hoe deze opgelost kon worden, zijn we met verschillende ideeën gekomen. Uiteindelijk hebben deze oplossingen geleid tot een toename van aanmeldingen.
Terugblik
Ik ben tevreden over hoe de problemen hebben aangepakt. Het gelukkig gelukt, om de reünie te laten plaatsvinden.
dinsdag 20 september 2011
LinkedIn profiel aangemaakt
Naam opdrachtgever:
Marye Peters.
Opdracht en verantwoordelijkheid daarbinnen:
Mijn netwerk buiten de NHTV opbouwen.
Verloop opdracht:
Uit eigen overweging (met een blik op de toekomst) heb ik een LinkedIn profiel aan gemaakt. Ik heb hierbij meteen op personen gezocht die voor mij belangrijk kunnen zijn in de toekomst. Deze personen heb ik uitgenodigd als nieuwe connectie en zij hebben die uitnodiging vervolgens geaccepteerd.
Ontwikkelde competenties:
Netwerken
Competentie: Netwerken
Situatie
Ik heb een LinkedIn profiel op internet aangemaakt.
Taak
Op een pro-actieve manier, door initiatief te nemen en zelf te kiezen, contact leggen met mensen buiten de NHTV.
Aanpak
Doormiddel van een LinkedIn profiel is het erg handig om je netwerk uit te bouwen. Ik heb diverse mensen uitgenodigd voor mijn netwerk. Zoals oud studenten van de NHTV, oud-collega's van vorige stagebedrijven, collega's van huidig stagebedrijf (Libéma). Zo heb ik gedurende mijn stage veel mensen van Libéma kunnen toevoegen aan mijn netwerk. Libéma is tenslotte een groot bedrijf in de vrijetijdsbranche en deze contacten kunnen mij later wellicht helpen aan een baan. Met de mensen van Libéma heb ik het contact kunnen onderhouden doormiddel van beurs- en evenement bezoeken op de locatie, maar ook door e-mailcontact. Ik heb bij het uitnodigen van mensen rekening gehouden met wat deze mensen mij kunnen bieden, nu maar ook zeker in de toekomst. Bijvoorbeeld: Ome Jan die werkzaam is in de bouw, is qua potentie minder interessant voor mij.
Resultaat
Door mijn eigen inzet, heb ik nieuwe relaties erbij in mijn netwerk. En ben ik nu in staat om deze nog verder uit te bouwen, omdat ik de komende tijd met nog veel meer interessante mensen in contact ga komen.
Terugblik
Het was een goed idee om dit LinkedIn profiel aan te maken. Dit gaat er voor zorgen dat er in de toekomst meerdere deuren kunnen opgaan, vanwege de connecties die erbij zijn gekomen.
vrijdag 20 mei 2011
Presentatie NHTV, ROC Nijmegen
Naam opdrachtgever:
Roc Nijmegen/opleiding MBO toerisme
Opdracht en verantwoordelijkheid daarbinnen:
Uit eigen overweging heb ik mijn voor opleiding (MBO toerisme op het ROC in Nijmegen) benaderd om een presentatie te geven, aan de 4e jaars studenten van toerisme, over de NHTV en in specifiek over de opleiding vrijetijdsmanagement. Met als doel de studenten te overtuigen om voor de NHTV te kiezen.
Verloop opdracht:
Ik heb de presentatie gegeven voor alle 4e jaars studenten van de opleiding toerisme. De presentatie nam 15 minuten in beslag en achteraf was er gelegenheid voor vragen. Na de vragenronde, bleven er 5 studenten, om met mij een persoonlijk gesprek te hebben.
Ontwikkelde competenties:
Kwaliteitsgerichtheid, Mondelinge communicatie, Overtuigingskracht, Plannen & organiseren, Visie en Creativiteit.
Competentie: Plannen & organiseren
Situatie
Presentatie geven, over de NHTV, aan de 4e jaars studenten, van de opleiding toerisme.
Taak
In samenspraak met docenten van de opleiding toerisme een data plannen, voor het geven van de presentatie.
Aanpak
Ik heb medio maart contact opgenomen met het ROC in Nijmegen en specifiek met de opleiding toerisme (omdat ik deze zelf heb gedaan als vooropleiding), met de vraag of ik een presentatie mocht geven aan de 4e jaars studenten van de opleiding toerisme, over de NHTV. Ik heb in de weken die volgden diverse malen contact gehad met docenten, over wat de presentatie zou gaan inhouden en wanneer ik deze zou geven.
Resultaat
Na veelvuldig mailcontact is er een data uitgekomen en heb ik de presentatie geven voor de 4e jaars studenten van toerisme. Doordat ik in een vroeg stadium contact heb opgenomen met het ROC in Nijmegen, heb ik tijd kunnen plannen voor voorbereiding en onverwachte zaken, die een presentatie met zich meebrengen. Tevens had ik voldoende tijd om het overzicht te bewaren voor onvoorziene omstandigheden, door meerdere data af te spreken, voor het geval een bepaalde datum niet kon doorgaan wegens ziekte e.d.
Terugblik
Door vooraf genoeg tijd te nemen om de presentatie te plannen en voor te bereiden, ben ik er in geslaagd om de situatie goed te plannen en mijn taak goed te organiseren.
Competentie: Overtuigingskracht
Situatie
Presentatie geven, over de NHTV, aan de 4e jaars studenten, van de opleiding toerisme.
Taak
Tijdens mijn presentatie, de 4e jaars studenten, overtuigen van de NHTV en specifiek van de opleiding vrijetijdsmanagement.
Aanpak
In mijn presentatie heb ik diverse voorbeelden gebruikt voor de argumentatie, waarom ze voor de NHTV en de opleiding vrijetijdsmanagement moeten kiezen. Bijvoorbeeld: een opleiding met een internationaal karakter, vele leuke studiereizen en fieldtrips. Doordat ik een presentatie heb gegeven over een onderwerp waar ik zelf erg enthousiast over ben en waar ik zelf veel over kan vertellen, is het gelukt om een overtuigende en stevige indruk te maken op de 4e jaars studenten. Tijdens de vragenronde, na afloop van de presentatie, kwamen sommige studenten met tegen argumenten, maar daarop, heb ik met eigen argumenten, kunnen inspelen. Bijvoorbeeld: Waarom moet ik vrijetijdsmanagement gaan volgen op de NHTV en niet op de Hogeschool van Rotterdam? Mijn antwoord was: omdat de NHTV centraler is gevestigd in Nederland en tevens is het makkelijker bereikbaar met de trein, de NHTV staat als beste hogeschool aangeschreven op het gebied van toerisme en vrije tijd en omdat Breda een erg gezellige studentenstad is.
Resultaat
Door mijn zelfverzekerde en overtuigende verhaal en houding heb ik meerdere studenten, weten over te halen, om te kiezen voor een vervolgopleiding bij de NHTV.
Terugblik
Na afloop van de presentatie en de vragenronde, zijn er vijf studenten gebleven, om nog met mij een persoonlijk praatje te maken. Dat is de winst die ik heb behaald, na aanleiding van de presentatie.
Competentie: Kwaliteitsgerichtheid
Situatie
Voorafgaand aan de presentatie verschillende kwaliteitscriteria opgesteld voor de presentatie. Na afloop van de presentatie heeft er een evaluatie plaatsgevonden.
Taak
Kwaliteitseisen opstellen voor de powerpoint presentatie. Het proces vernieuwen door een vraag te stellen voorafgaand aan presentatie en mijn gedrag na afloop geëvalueerd.
Aanpak
De kwaliteitseisen die voorafgaand had opgesteld waren erg belangrijk voor de verloop van de presentatie. Het namelijk van belang om de doelgroep te bekijken, die de presentatie krijgt. In dit geval waren dat Mbo'ers, deze moeten geïnteresseerd worden. Hierop heb ik vervolgens de eisen op aangepast. Enkele eisen waren: in de powerpoint niet te veel tekst zetten anders gaan de studenten lezen en hebben ze geen aandacht voor mij, veel foto's/plaatjes gebruiken zodat de studenten een beter beeld krijgen en informatie vertellen die alleen voor studenten van belang is (hoe is het studentenleven in Breda?) Voorafgaand stelde ik de studenten de vraag: Wie van jullie is van plan een vervolg studie te gaan doen? Hierdoor weet je meteen welke studenten wel en geen interesse hebben in jou verhaal. Dit kan positieve invloed hebben op het verhaal dat je gaat vertellen. Hiermee is een bestaand proces verbeterd
Resultaat
Dankzij de opstelde kwaliteitseisen is het doel bereikt en weten de studenten hoe leuk Vrijetijdsmanagement is. De studenten kwamen achteraf praten over de opleiding en waren erg geïnteresseerd. Door vooraf aan de presentatie een vraag te stellen (Wie van jullie heeft er interesse om een vervolg studie te gaan doen?) heb ik een bestaand proces verbeterd.
Terugblik
Doordat ik vooraf de doelgroep goed heb gekeken, heb ik handige kwaliteitseisen kunnen opstellen. Hierdoor had ik een duidelijke richting tijdens de presentatie. De powerpoint zou ik het vervolg wat interactiever kunnen zijn, mensen zijn tenslotte meer geïnteresseerd in plaatjes dan in tekst.
Competentie: Mondelinge communicatie
Situatie
Presentatie, geven over NHTV, aan de 4e jaars studenten, van de opleiding toerisme.
Taak
Mijn presentatie zo inrichten, dat het een verkoopgesprek wordt. Waarbij ik op een correct, Nederlands sprekende manier, mijn zelf goed tot uiting kan brengen.
Aanpak
Door een zelfverzekerde houding heb ik de klanten (studenten) kunnen overtuigen van de NHTV en haar opleiding vrijetijdsmanagement. In het begin van mijn presentatie heb ik de studenten, ook op een persoonlijke wijze benaderd, door de vraag te stellen: wie heeft een vervolgstudie ingedachte? Hierop kwamen diverse reacties. Bijvoorbeeld: sommige wilden iets heel anders gaan doen en andere wilden juist wel verder met toerisme of vrije tijd.
Resultaat
Het is gelukt om de studenten te overtuigen en ze persoonlijk bij de presentatie te betrekken, met vragen zoals: wat doe jij het liefst in jou vrije tijd en waarom?
Terugblik
Door de presentatie heb ik mijn mondelinge communicatie kunnen verbeteren, door middel van een verkoopgesprek tijdens de presentatie.
Competentie: Visie
Situatie
Presentatie, geven over NHTV, aan de 4e jaars studenten, van de opleiding toerisme.
Taak
Mijn eigen visie over de NHTV, de opleiding vrijetijdsmanagement en mijn eigen toekomst duidelijk maken tijdens de presentatie.
Aanpak
Tijdens de presentatie heb ik het accent voornamelijk gelegd op de toekomst van mezelf, maar ook op de toekomst van de studenten. Daarbij heb ik voorbeelden gebruikt, van eigen ervaringen en toekomstperspectieven. Bijvoorbeeld: wat wil ik zelf met de opleiding bereiken? En wat kunnen de studenten doen om hun toekomst positief te beïnvloeden?
Resultaat
Doormiddel van de voorbeelden te noemen, tijdens de presentatie, heb ik een goede visie weten te creëren voor de 4e jaars studenten.
Terugblik
Helaas heb ik deze competentie niet op het gewenste niveau behaald, terwijl ik dit wel voor ogen had. Naar mij mening heb ik wel persoonlijke meningen gegeven tijdens de presentatie en had ik in mijn ogen dus recht op een niveau hoger.
Competentie: Creativiteit
Situatie
Presentatie, geven over NHTV, aan de 4e jaars studenten, van de opleiding toerisme.
Taak
De presentatie een creatieve invulling geven, doormiddel van filmpjes, persoonlijke vragen aan de studenten en eigen voorbeelden uit de praktijk.
Aanpak
Voorafgaand aan de presentatie heb ik vanuit verschillende invalshoeken gekeken, naar de mogelijkheden binnen de presentatie. Ik wist in ieder geval zeker dat ik een filmpje in de powerpoint wilde verwerken, om ze de powerpoint leuker te maken voor de studenten, zodat ze ook daadwerkelijk een beeld kunnen vormen bij mijn verhalen en ervaringen. Ik heb het filmpje van mijn eigen 'NHTV introductie' gebruikt, omdat dit leuke en grappige beelden zijn. Ook heb ik veel foto's gebruikt, omdat het belangrijk is dat de studenten een duidelijk beeld krijgen, en dit kan niet alleen met woorden.
Resultaat
Ik heb zelf veel ervaring met het maken van presentaties in powerpoint en ik heb daarom kennis van een aantal creatieve aspecten die presentatie leuker kunnen maken. Dit heb ik daarom ook toegepast tijdens de presentatie.
Terugblik
Achteraf ben ik van mening dat wellicht meer creativiteit had kunnen inbrengen bij presentatie, doormiddel van meer concretere voorbeelden. Ik bleef te vaak, wat op de vlakte, dus dit zou ik de volgende keer anders doen.
LPM openmiddag voor 1e jaars
Naam opdrachtgever:
LeisureFacts
Opdracht en verantwoordelijkheid daarbinnen:
Door LeisureFacts werd er een openmiddag georganiseerd voor de 1e jaars studenten met daarbij presentaties over de verschillende gebieden binnen Leisure Project Management. Je moest in tweetallen een presentatie houden over een deelgebied, ik heb met mijn partner een presentatie gegeven over multifunctionele vrijetijdscentra en gebiedsontwikkeling.
Verloop opdracht:
Allereerst werden de 1e jaars studenten ontvangen met een hapje en een drankje en vervolgens startten de presentatie. Mijn partner en ik waren als tweede aan de beurt en de presentatie is erg goed verlopen. Na afloop van de presentatie werd er een korte quiz gehouden over ons gekozen deelgebied.
Ontwikkelde competenties:
Overtuigingskracht, Oordeelsvorming, Omgevingsbewustzijn, Netwerken en Marktgerichtheid.
Competentie: Overtuigingskracht
Situatie
LPM openmiddag voor de 1e jaars studenten.
Taak
Een presentatie geven over een deelgebied van Leisure Project Management en vervolgens de 1e jaars studenten te overtuigen om voor Leisure Project Management te kiezen en in het speciaal voor ons gekozen deelgebied.
Aanpak
Ik heb van te voren de presentatie goed voorbereid, om zo mijn oordeel duidelijk naar voren te brengen. Ik leuke voorbeelden gebruikt, zoals: de veelzijdigheid van de specialisatie en de bijhorende stages die daarbij zou kunnen lopen (denk aan: AHOY, Libéma, maar ook grote funshopping malls als Rosada Outlet) Maar ik heb ook mijn eigen mening duidelijk laten horen, omdat eigen ervaringen het altijd erg goed doen bij andere mensen. Mijn eigen mening is: het is erg leuk om zoveel mogelijk dingen te leren en te doen en dat het allerbeste bij deze specialisatie!
Resultaat
Door de presentatie overtuigend en met zelfverzekerdheid te brengen en tevens gebruik te maken van eigen meningen en voorbeelden, is het goed gelukt om de 1e jaars studenten te overtuigen van LPM. De studenten die eerst aan een andere specialisatie dachten hebben we aan twijfelen kunnen brengen en zullen nu wellicht ook voor Leisure Project Management gaan kiezen.
Terugblik
Ik ben zeer tevreden met het verloop van de presentatie en ik kreeg achteraf ook positieve feedback van studenten en docenten.
Competentie: Oordeelsvorming
Situatie
LPM openmiddag voor de 1e jaars studenten.
Taak
Een duidelijk oordeel geven over waarom ik voor LPM hebben gekozen en in het speciaal voor het deelgebied multifunctionele vrijetijdscentra en gebiedsontwikkeling en vervolgens mijn oordeel overbrengen op de 1e jaars studenten.
Aanpak
Van te voren heb ik goed nagedacht over welk oordeel ik ging vellen over LPM en het deelgebied. Enkele voordelen van LPM zijn: het is een breed werkveld, het is afwisselend werk met veel aspecten. Een nadeel kan zijn: het is afwisselend werk met veel aspecten, hierdoor specialiseer je je niet in bepaalde onderdelen. Het oordeel wat ik geveld had, na het afgeven van deze voor- en nadelen, was: "Er wordt gemiddeld steeds meer tijd per week besteed aan werk. De hoeveelheid beschikbare tijd neemt dus af. Daarnaast en mede daardoor is er een toenemende vraag naar kwaliteitsproducten en diensten om die spaarzame vrije tijd invulling te geven. Belangrijk daarbij is dat voorzieningen multifunctioneel gebruikt kunnen worden, zodat klanten zicht niet steeds hoeven te verplaatsen voor een volgend vrijetijdsproduct, deze aspecten zie je dus terug in multifunctionele vrijetijdscentra. Er is dus relatief veel werk in deze sector!". Voorafgaand probeerde een docent mij te helpen bij het oordeel. Volgens haar moest ik juist alleen maar de voordelen benoemen. Dit advies heb ik niet klakkeloos opgevolgd, omdar het ook belangrijk is voor de studenten om de nadelen te weten. Uiteindelijk hadden de voordelen de overhand in deze situatie.
Resultaat
Door van te voren voor- en nadelen met elkaar af te wegen over welk duidelijk oordeel ik ging vellen, heb ik de 1e jaars studenten duidelijk kunnen betrekken bij mijn eigen oordeel en de presentatie.
Terugblik
Het was duidelijk welke mening ik had en ik heb hier van te voren duidelijk over nagedacht.
Competentie: Omgevingsbewustzijn
Situatie
LPM openmiddag voor de 1e jaars studenten.
Taak
Voor afgaand aan de presentatie heb ik mezelf verder verdiept in het gekozen deelgebied, doormiddel van research naar multifunctionele vrijetijdscentra en gebiedsontwikkeling. Dit heb ik gebruikt tijdens mijn presentatie.
Aanpak
Ik ben op internet op zoek gegaan naar maatschappelijke ontwikkelingen die van invloed zijn op de vrijetijdsbranche. Dit zijn o.a.: de economische crisis (mensen geven minder geld uit. Maar zijn daarintegen wel bereid 1x meer te betalen en daar veel kwaliteit voor terug te krijgen), de werkdruk van de mensen (steeds meer werken en minder vrije tijd) en klimaatverandering (door alle vervuilingen die worden veroorzaakt is het vaak in het voorjaar mooier weer dan in de zomer. Hierdoor is het risico op slecht weer groter en kan een evenement dus mislukken). Daarnaast ben ik jaarverslagen gaan lezen en heb ik mezelf lid gemaakt van belangrijke nieuwsbrieven zoals: High Profile en Eventbranche.nl.
Resultaat
Doordat ik mezelf heb verdiept in het deelgebied heb ik deze competentie zeker ontwikkeld. De verschillende trends en ontwikkelingen heb ik op een juiste manier kunnen toelichten tijdens de presentatie en is het de studenten duidelijk geworden aan welke invloeden de vrijetijdsbranche bloot staat.
Terugblik
Zowel ik als de 1e jaars studenten hebben een duidelijkere beeld gekregen van LPM en wat zich daarbinnen afspeeld.
Competentie: Netwerken
Situatie
LPM openmiddag voor de 1e jaars studenten.
Taak
Tijdens de borrel, na afloop van de presentaties contacten leggen met de 1e jaars studenten en de docenten.
Aanpak
Na de presenties ben ik meteen richting een tafel gelopen, waar een aantal 1e jaars studenten stonden, samen met een aantal docenten. Ik heb de kans gepakt om deze mensen te leren kennen en actief interesse getoont in hun, door uit eigen initiatief informatie uit te wisselen over een ieders ideeen over de vrijetijdsbranche. Eén student aan de tafel bleek familie te hebben die in de vrijetijdsbranche werkzaam is. Haar heb ik achteraf ook toegevoegd aan mijn netwerk op internet, omdat dit altijd van pas kan komen in de toekomst.
Resultaat
Door mijn actieve houding heb ik contacten weten te legen met 1e jaars studenten en verschillende docenten. Iets was handig is voor de toekomst.
Terugblik
Ik heb mijn netwerk kunnen uitbreiden. Sommige personen heb ik toegevoegd aan mijn profiel. Ik weet nu hoe ik een professioneel netwerkgesprek moet voeren.
Competentie: Marktgerichtheid
Situatie
LPM openmiddag voor de 1e jaars studenten.
Taak
Kennis vergaren over de verschillende markten binnen de specialisatie en dit overbrengen op de doelgroep.
Aanpak
Ik ben op internet gaan zoeken naar trends en ontwikkelingen binnen de vrijetijdsbranche. Je ziet dat mensen, ondanks de crisis, bereid zijn meer geld te betalen voor goede kwaliteit. Bedrijven willen tenslotte de bezoeken verbazen en enthousiasmeren met hun evenement. Deze informatie is handig voor de studenten, zodat ze dit zelf kunnen toepassen in hun projecten voor school, maar het is ook goed voor hun kennis ontwikkeling op het gebied van vrije tijd. Op deze manier weten ook zij wat er zoal speelt en waar rekening mee gehouden dient te worden.
Resultaat
Door verdieping in het deelgebied, heb ik meer kennis opgedaan over potentiële markten en daarmee ingespeeld op de doelgroep, omdat het informatie is die ook voor hun zeer nuttig is.
Terugblik
Ik ben tevreden over het verloop van de opdracht. Ik heb zowel mijn kennis als de kennis van de 1e jaars studenten kunnen verbeteren.
vrijdag 15 april 2011
LeisureFacts StageRoddel
Naam opdrachtgever:
LeisureFacts, Stage Roddel.
Opdracht en verantwoordelijkheid daarbinnen:
Door school werd er een Stage Roddel (Borrel) georganiseerd met daarbij presentaties en workshops. Het was de bedoeling dat hier aan meedeed en achteraf naar de borrel ging om daar te netwerken met mensen uit het werkveld, oudere jaars studenten en docenten.
Verloop opdracht:
Ik heb de workshop Zakelijk Verleiden gevolgd. Hierbij werd ik uitgekozen om een klein stukje over mezelf te vertellen. Het was de bedoeling dat ik mezelf hierin presenteerde. Daarna heb ik tijdens de borrel, met diverse mensen genetwerkt.
Ontwikkelde competenties:
Netwerken
Competentie: Netwerken
Situatie
Na afloop van de LeisureFacts Stage Roddel, werd er nog een netwerk borrel georganiseerd. Hier kon je gesprekken aangaan met mensen binnen de NHTV (oudere jaas en docenten) als met mensen buiten de NHTV (stagebedrijven, die opzoek waren naar een stagiaire).
Taak
Op een pro-actieve manier informatie uitwisselen met mensen uit het werkveld, docenten en oudere jaars studenten. Doormiddel van deze gesprekken een netwerk opbouwen met mensen, die voor toekomst van belang kunnen zijn.
Aanpak
Tijdens de borrel ben ik zelf naar mensen toegestapt en ben ik een gesprek aan te gaan. Dit waren mensen uit de vrijetijdsbranche, die opzoek waren naar nieuwe stagiaires. Het is in zo'n gesprek belangrijk interesse te tonen in de persoon waarmee je praat en door te vragen. Ik heb vooral geinformeerd naar de bedrijven, om zo er achter te komen wat er mogelijk is qua stage en wat je kan verwachten bij bepaalde bedrijven. Ik heb hun visitekaartje gevraagd en ik heb ze mijn naam en e-mailadres gegeven, omdat deze contacten zeker van pas kunnen komen als ik opzoek ga naar een stageplaats.
Resultaat
Ik heb op een pro-actieve manier met diverse mensen genetwerkt en informatie uitgewisseld. Ik heb hier nuttige contacten aan over gehouden voor de toekomst.
Terugblik
Het was een leuke ervaring en ik weet nu hoe ik een professioneel netwerkgesprek moet voeren.
zondag 27 februari 2011
Organisatie familiedag 2010
Naam opdrachtgever:
Familie Peters-van Kouwen
Opdracht en verantwoordelijkheid daarbinnen:
De familie Peters-van Kouwen organiseert jaarlijks een familiedag, compleet met vervoer, activiteiten en eten en drinken. Afgelopen jaar (september 2010) was ik aan de beurt om deze gezellige dag te organiseren en in te vullen.
Verloop opdracht:
Toen duidelijk was waar de familiedag van 2010 heenging, heb ik gekeken naar de plattegrond van het gebied en wat daar de mogelijkheden zouden zijn voor een rondleiding. Ik heb tijdens die dag, mijn familie zowel rondgeleidt door het park en ze mochten ook, in de middag, vrij rondlopen.
Ontwikkelde competenties:
Groepsgericht leidinggeven.
Competentie: Groepsgericht leidinggeven
Situatie
De jaarlijkse familiedag.
Taak
De groep, gedurende de hele dag, leidinggeven en uitleg geven over de dag en de activiteiten.
Aanpak
Toen we met de familie aankwamen bij Safaripark De Beekse Bergen, vroeg ik ze te verzamelen bij de ingang van het park. Ik ging vervolgens de kaartjes regelen, waarna we samen het park binnen gingen. De dag begon met koffie en taart en ik heb ze toen begeleid naar het restaurant. Daar deed ik de dag met ze doorspreken en vertellen wat we gingen doen. Een gedeelte van de dag heb ik door het park meegenomen en dus de rondleiding verzorgt en een gedeelte van de dag mochten ze zelf invullen.
Resultaat
Iedereen vond het een leuke dag, omdat we zowel met de hele familie hebben gelopen, als dat mensen in 2 of 4 tallen konden lopen.
Teurgblik
Het was een geslaagde familie dag en ik vond het erg leerzaam om, mijn eigen familie, rond te leiden door een park. Ik ben blij dat ze het allemaal leuk vonden.
dinsdag 22 februari 2011
Projectleider jaar 1, blok B
Naam opdrachtgever:
N.H.T.V. Breda
Opdracht en verantwoordelijkheid daarbinnen:
Tijdens blok b ben ik projectleider geweest van mijn projectgroep. Mijn verantwoordelijkheid daarbinnen was leiding geven aan de overige projectleden en zorgen dat alles in goede banen werd geleidt.
Verloop opdracht:
Tijdens de gehele periode van blok b, ben ik projectleider geweest van mijn projectgroep. Ik stuurde hun elke week een email met daarin belangrijke zaken, zoals wie voorzitter en notulist is tijdens de nieuwe vergadering. Ook heb ik mijn andere projectleden gemotiveerd en de taken verdeeld over ons drieen.
Ontwikkelde competenties:
Groepsgericht leidinggeven
Competentie: Groepsgericht leidinggeven
Situatie
Blok B van jaar 1 stond op het punt te beginnen. Het was tijd voor een nieuw project, nieuwe projectgroep en nieuwe projectleider. Ik werd tijdens dat blok projectleider.
Taak
Duidelijk leiding geven aan de groep. Doormiddel van: afspraken met elkaar maken (wie wanneer voorzitter/notulist bij BPG), zorgen dat alle opdrachten op tijd afgerond zijn en volgens schema verlopen en tevens de groep op de hoogte houden van belangrijke deadlines.
Aanpak
Door rustig en redelijk te blijven tegen de andere projectleden heb ik er voor gezorgd dat iedereen goed zijn best deed, dat het gezellig was binnen de groep en dat iedereen zijn steentje heeft bijgedraagt aan de opdracht.
Resultaat
We hebben goed samengewerkt en iedereen heeft zijn of haar taak netjes uitgevoerd. Dit heeft geresulteerd in een voldoende voor ons project.
Terugblik
Ik ben zeer tevreden over het verloop van blok b en over mijn verrichtingen als projectleider. Ik zou graag nog een keer projectleider willen zijn.
zondag 20 februari 2011
Verslag beurs- en congrescentra Nederland
Naam opdrachtgever:
Eigen idee van Marye Peters
Opdracht en verantwoordelijkheid daarbinnen:
Een verslag schrijven over beurs- en congrescentra in Nederland. Dit heb ik als eigen idee aankaart, voor competentieontwikkeling en omdat ik de beurzensector erg interessant vindt.
Verloop opdracht:
Op zaterdag 15 januari 2011 heb ik een bezoek gebracht aan de Vakantiebeurs in Utrecht. Ik heb daar informatie opgedaan, door het meenemen van brochures en door vragen te stellen aan verschillende standhouders en bezoekers. (in het verleden heb ik, met mijn toemalige stagebedrijf, op de vakantiebeurs mogen staan)
Ontwikkelde competenties:
Schriftelijke communicatie
Competentie: Schriftelijke communicatie
Situatie
Verslag schrijven over beurs- en congrescentra in Nederland.
Taak
Doormiddel van de juiste kennis en informatie een foutloos en informatief verslag maken, die duidelijk maakt wat de verschillen zijn tussen de locaties.
Aanpak
Toen ik voor ogen had welke informatie ik in mijn verslag wilde verwerken, zoals populariteit, grote, aanbod etc. ben ik deze nauwkeurig gaan formuleren en heb vervolgens een aantal spellingscontroles uitgevoerd. Zowel de spellingscontrole in Word als een spellingscontrole door een journalist.
Resultaat
Doordat ik vooraf veel research had gedaan, was het een stuk makkelijker om het verslag te maken en ben ik tevreden over de kwaliteit ervan.
Terugblik
Ik vond het leuk en interessant om te doen en op deze manier er achter te komen wie de 'marktleiders' zijn binnen de beurzen en congrescentra.
dinsdag 8 februari 2011
Topshelf Megastores
Naam opdrachtgever:
Topshelf Megastores (Ovatio B.V.)
Opdracht en verantwoordelijkheid daarbinnen:
In mijn vrije tijd ben ik werkzaam bij Topshelf Megastores in Beuningen. Hier heb ik eerst 2 jaar gewerkt op de schoenenafdeling en sinds een jaar ben ik werkzaam in het Grand Café. Elke zaterdag beman ik het Grand Café en ben ik verantwoordelijk voor alle werkzaamheden binnen het café.
Verloop opdracht:
Elke zaterdag ben ik werkzaam in het Grand Café en ik krijg vaak positief commentaar van mijn leidinggevende.
Ontwikkelde competenties:
Stressbestendigheid, Inzet, Samenwerken, Initiatief.
Competentie: Stressbestendigheid
Situatie
Het is een erg drukke dag bij Topshelf. Vele mensen hebben trek in iets lekkers en komen bij het grand cafe wat eten en drinken, maar vanwege de drukte zijn de tafels nog niet afgeruimd en moeten de nieuwe klanten wat langer wachten.
Taak
De klanten vriendelijk te woord staan en zorgen dat alles snel, maar wel zorgvuldig gebeurd.
Aanpak
Ik zal de mensen eerst vragen of ze een momentje geduld hebben, dat ik eerst de tafels afruim en de afwas in de keuken zet. Vervolgens noteer ik de bestelling die de klanten willen doen. Ik zal dan eerst het drinken verzorgen en daarna het eten.
Resultaat
De klanten zijn op een snelle manier geholpen en bedanken mij voor mijn inzet.
Terugblik
Ik ben tevreden over het verloop van de situatie. In het vervolg zal ik hulp inschakelen, om zo de situatie te verbeteren.
Competentie: Inzet
Situatie
Het is rustig bij de Grand Café en ik ga helpen bij de kassa's vanwege de vele klanten die hun artikelen willen afrekenen.
Taak
Het Grand Café tijdelijk sluiten en een kassa openen, om te zorgen dat alle klanten snel worden geholpen.
Aanpak
Ik zal eerst zorgen, dat alle klanten in het grand cafe geholpen zijn en afgerekend hebben. Mochten er verder geen klanten zijn, dan kan ik meteen het bordje 'gesloten' neerzetten. Ik zal richting de kassa's gaan en een kassa openen. Vervolgens kunnen de mensen die in een rij van een andere kassa staan, bij mij afrekenen.
Resultaat
De klanten zijn tevreden dat er een extra kassa is geopend en dus sneller zijn geholpen. Het management is blij met mijn toegewijde inzet.
Terugblik
In het vervolg zal ik de situatie weer zo aanpakken. Alleen zou ik wel een vervanger regelen voor het café, mochten er klanten komen.
Competentie: Samenwerken
Situatie
Ik werk samen met een collega in het grand cafe. Aan het begin van de dag, overleg ik met haar wie welke taken op zich neemt en wie wanneer pauze gaat houden.
Taak
Overleggen wie de keuken taken op zich neem en wie de bar taken op zich neemt. Dit zal halverwege de dag omgewisseld worden.
Aanpak
Samen afspraken maken over de taken en pauze. Mocht het onverwachts druk worden, moeten we elkaar opvangen en zullen de pauzes later plaatsvinden.
Resultaat
Ik kan zorgeloos pauze gaan houden, in de weet dat het Grand Café in goede handen is bij mijn collega.
Terugblik
Ik ben erg tevreden over het verloop. Mijn collega en ik zijn goed op elkaar ingespeeld, waardoor de samenwerking goed verloopt.
Competentie: Initiatief
Situatie
Klanten nemen plaats aan een tafel in het café en willen graag iets bestellen.
Taak
De Klanten aanspreken en vragen of ze iets willen bestellen of al een keuze hebben gemaakt.
Aanpak
Zodra de mensen hebben plaats genomen, geef ik de klanten eerst de gelegenheid de kaart te bekijken. Vervolgens spreek ik ze aan met de vraag: kan ik u helpen/wilt u iets bestellen? Vervolgens schrijf ik de bestelling op en ga ik de bestelling verwerken.
Resultaat
Door zelf initiatief te nemen, zijn de klanten snel geholpen en heeft het café extra inkomsten.
Terugblik
In het vervolg zou ik het weer zo aanpakken, omdat het positief effect heeft op de omzet.
woensdag 2 februari 2011
Margriet Winterfair 2010
Bedrijf/Opdrachtgever:
Sanoma uitgevers, Margriet
Opdracht en verantwoordelijkheid daar binnen:
Van 19 t/m 25 november was de Margriet Winterfair in de Jaarbeurs in Utrecht. De opdracht was om één dag aanwezig te zijn op de fair, helaas had ik niet goed gekeken en mezelf voor twee dagen ingeschreven. Dit betekende echter wel, dat ik mijn competenties op een hoger niveau kon behalen. Ik heb op maandag 22 november en dinsdag 23 november op de fair gestaan.
Verloop opdracht:
Bij aankomst op de Jaarbeurs werden we hartelijk ontvangen in de personeelsruimte. We moesten ons melden bij de organisatie en we een kregen een shirt van de magriet winterfair om in te werken. Na wat gedronken te hebben kregen we te horen wat onze taak van die dag werd. Vanaf 12.00 uur stond er een verzorgde lunch klaar. Op maandag heb ik bij de tassenbewaarservice gestaan en op dinsdag heb ik meegeholpen bij de workshop 'armband maken'.
Ontwikkelde competenties:
Ik heb de volgende competenties ontwikkelt: Inzet, samenwerken, initiatief en stressbestendigheid.
Competentie: Inzet
Situatie:
De competentie inzet is op beide dagen inzetbaar geweest, maar vooral op 23 november.
Tijdens de workshop is belangrijk om te laten zien dat je graag wilt en dat heb ik gedaan door me goed in te zetten en mezelf aan te bieden voor hulp.
Taken:
Op de maandag moest ik tassen in ontvangst nemen van bezoekers, die hun gekochte spullen even op een veilige plaats wilde stallen. De mensen kregen een nummer, dit nummer werd tevens aan hun afgegeven tas gemaakt en vervolgens werd de tas in een rek neergezet. Op dinsdag moest ik helpen bij de workshop armbanden maken, hier was het bedoeling dat ik mensen hielp tijdens het maken van de armbanden.
Aanpak:
Bij het tassen 'afgeef punt' had elke student een eigen plek. Zo konden de bezoekers van de fair, aansluiten in meerdere rijen en ging het ook een stuk sneller. Doormiddel van snel en vriendelijk handelen, werden de bezoekers snel geholpen. Tijdens de workshop armbanden maken heb ik gebruik gemaakt van mijn eigen, technieken en kennis om zo de mensen te helpen. (dit omdat ik zelf ook armbanden maak)
Resultaat:
De mensen bij het tassen afgeef punt waren erg tevreden met het snelle handelen. De workshop was helemaal vol met enthousiaste dames en ook achteraf waren deze dames enthousiast over het resultaat.. De gemaakt armband!
Terugkoppeling:
Aangezien ik in beide situaties ben uitgegaan van mijn eigen kwaliteiten en dit goed uitgepakt is, ben ik erg tevreden. Volgende keer ga ik weer zo aanpakken.
Competentie: Samenwerken
Situatie:
De competentie samenwerken zijn beide dagen van belang geweest, omdat ik die dagen met meerdere mensen heb samengewerkt.
Taken:
- 22 november: samen met drie andere mensen de tassenbewaarservice bemannen en onderling afspreken wie wanneer pauze ging houden.
- 23 november: meehelpen bij de workshop armbanden maken.
Acties:
- 22 november: van te voren hebben we afgesproken wie bij welke rek ging staan en wie met z'n tween een rek ging bemannen. Verder hebben we elkaar geholpen met tassen neerzetten en weer teruguitdelen.
- 23 november: overlegd met de workshopleidster wat mijn taken waren en die vervolgens uitgevoerd.
Resultaat:
Doordat alle taken duidelijk waren verdeeld verliep de samenwerking uitstekend. Hierdoor kregen de bezoekers dan ook optijd de tassen teruguitgedeeld en werden de mensen goed geholpen bij de workshop.
Terugkoppeling:
Ik vond dat het samenwerken goed is gegaan. Wat heeft gescheeld deze dag, is dat ik makkelijk contact maak met andere mensen en mezelf goed kan aanpassen, waardoor het samenwerken goed gaat.
Competentie: Initiatief
Situatie:
Initiatief is een competentie die je de hele dag moet kunnen inzetten, zodat je kan laten zien dat je graag wilt. Ik heb dit vooral kunnen laten zien tijdens mijn dag bij de workshop.
Taken:
Het asisteren bij de workshop en waar nodig de mensen helpen en uitleg geven.
Acties:
De workshopleidster was afwezig bij de laatste twee workshops, dus heb ik die samen, met een medewerker van haar, gegeven.
Resultaat:
Door de taken van te voren met elkaar te bespreken, zoals wie deelt de materialen uit, wie verteld de inleiding etc. hebben we allemaal op eigen iniatief dingen kunnen doen en de workshops tot een goed einde geleid.
Terugkoppeling:
Ik ben erg tevreden met hoe de dag was verlopen. Ik vind dat we het erg goed hebben gedaan met z'n allen. ook de deelnemende dames aan de workshop waren erg blij met hun nieuwe armband.
Competentie: Stressbestendigheid
Situatie:
De tassenbewaarservice was geopend van 10.00-18.00. Tussen die tijd konden de bezoekets hun tassen bij ons stallen en later weer ophalen.
Taken:
innemen en uitdelen van tassen.
Acties:
Doordat er al veel mensen om 10.00 uur al op de winterfair liepen, werden er al gauw tassen gebracht die wij en bewaring mochten houden. Al snel werd dit steeds meer en kwamen alle rekken vol te staan met tassen en trolley's
Resultaat:
Doordat ik rustig ben gebleven heeft elke bezoeker op een vriendelijke manier zijn tas kunnen afgeven en ook weer op kunnen halen. En de mensen die hun tassen gratis wilde stallen, heb ik uitgelegd dat dit helaas niet mogelijk was.
Terugkoppeling:
Door mijn rustige karakter is de dag goed verlopen. Volgende keer zou ik weer hetzelfde te werk gaan.
Abonneren op:
Posts (Atom)